معاون رئیسجمهور ترکیه در مصاحبه با روزنامه «دیلی صاباح» درباره مسائل مختلفی از جمله تحریمهای آمریکا علیه ایران، توافق منبج، مهاجران سوری و افزایش اسلامهراسی در غرب صحبت کرد.
به گزارش عاشورا به نقل از خبرگزاری فارس، «فواد اُکتای» معاون رئیسجمهور ترکیه گفت که این کشور در آینده نزدیک به حضور شبهنظامیان کُرد سوری و یگانهای مدافع خلق (ی.پ.گ) در شمال سوریه خاتمه میدهد و اجازه نخواهد داد که هیچ گذرگاه تروریستی در جنوب مرزهای ترکیه تشکیل شود.
اُکتای در مصاحبه مفصل با روزنامه دیلی صاباح با اشاره به موضع ترکیه درباره توافق منبج و مباحثات با آمریکا درباره منطقه امن احتمالی در شمال سوریه، توضیح داد: «موضع ما در این باره تغییری نکرده است. وضعیت در ادلب نمیتواند پایدار شود. گشتها و تمرینهای نظامی مشترک در منبج شروع شده اما هنوز این شهر از اعضای پ.ک.ک، نیروهای دموکراتیک سوریه یا ی.پ.گ پاکسازی نشده است».
وی با بیان اینکه خطر گذرگاه تروریستی در جنوب مرزهای ترکیه هنوز وجود دارد، تصریح کرد: «دیر یا زود تروریستها را از منطقه پاکسازی میکنیم... کشورهایی خارج از منطقه هستند که برای خودشان در ادلب منافعی قائل شدهاند. نیروهای ائتلاف آمریکایی نیز در این منطقه هستند. آنها میخواهند در مرزهای جنوبی ترکیه یک گذرگاه تروریستی ایجاد کنند و انتظار هم دارند که ما ساکت بمانیم. اما ما سکوت نمیکنیم. اگر این ائتلاف به گذرگاه تروریستی کمک کند، قطعا علیه آنها اقدام میکنیم».
معاون رئیسجمهور ترکیه با بیان اینکه این کشور به همکاری با روسیه و ایران درخصوص توافق ادلب ادامه میدهد، افزود: «کسانی که میخواهند منطقه را بیثبات کنند، باید بدانند که ترکیه موج جدیدی از مهاجران از سوریه را تحمل نخواهد کرد. هماکنون 150 هزار نفر از خانههای خود در ادلب آواره شدهاند. چه کسی از آنها مراقبت خواهد کرد؟ ما قادر به تامین مخارج موج جدید مهاجران در ترکیه نیستیم».
اُکتای درباره تحریمهای آمریکا علیه ایران نیز تاکید کرد: «ایران همسایه ترکیه است، نه یک کشوری در فاصله 10 هزار کیلومتری. فقط به دلیل اینکه برخی کشورها میخواهند همسایه ما را تحریم کنند، ما نمیتوانیم روابط تجاری و اقتصادی خودمان را قطع کنیم».
اُکتای در مصاحبه با خبرنگار دیلیصاباح
وی ضمن تاکید بر غیرممکن بودن قطع روابط تجاری و اقتصادی ترکیه با ایران، خاطر نشان کرد: «ترکیه همواره با طرفِ برحق بوده است. این در تاریخ هم مشخص است. موضع ما این است که ما منافع خودمان را داریم و باید به آنها بپردازیم. به همین دلیل ما نمیتوانیم هر زمان که شما (آمریکا) بخواهید از تصمیمات شما پیروی کنیم».
معاون رئیسجمهور ترکیه با بیان اینکه تنشزایی اخیر آمریکا با ایران، هیچ دلیل قانعکنندهای ندارد، افزود: «با شدتگرفتن تنشها بین ایران و آمریکا، باید حواسمان به دیگر تحولات یا نقشههایی باشد که قرار است در منطقه اجرا شود».
اُکتای در بخش دیگری از صحبتهایش ضمن اشاره به افزایش اسلامهراسی در غرب، آن را نتیجه سیاستهای عوامفریبانه مقامات غربی دانسته و گفت: «هر زمانی که در اروپا انتخاباتی برگزار میشود، اظهارات ضد اسلامی و ضد مهاجراتی در کمپینهای سیاسی فراگیر میشود».
***
حدود یک سال پیش (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) بود که دولت آمریکا به دستور ترامپ، به بهانههای واهی و ادعاهای تکراری از توافق بینالمللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریمهای هستهای ذیل این توافق را در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه مجددا اعمال کرد. واشنگتن از کشورهای مختلف از جمله ترکیه خواسته که ضمن تبعیت از تحریمهای ایران، هرگونه واردات نفت و میعانات گازی را به صفر برسانند.
البته این تنها اقدام ضد ایرانیِ کاخ سفید طی یک سال گذشته نبود و دولت ترامپ هر هفته تحریمها یا محدودیتهای جدیدی را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی یا غیر ایرانی مرتبط با تهران اعمال کرده است. لازم بهذکر است که آمریکا در پیشبرد این اهداف خصمانه خود تنها نبوده و اتحادیه اروپا نیز با اقدامات ضد ایرانی تقریبا مشابهی، واشنگتن را همراه کرده است.
ارسال نظر