ششمین سالگرد صدور بیانیه تاریخی گام دوم انقلاب اسلامی فرا رسید؛ بیانیهای که تنها یک برنامه داخلی نیست، بلکه تلاشی برای ساختن یک تمدن جدید بر اساس اصول اسلامی و انسانی است.
به گزارش عاشورا نیوز به نقل از خبرگزایر فارس: ششمین سالگرد صدور بیانیه تاریخی گام دوم انقلاب اسلامی فرا رسید؛ در این سالها، بیانیه گام دوم همچنان به عنوان نقشهراهی کلیدی برای آینده انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران مطرح است. این سند که بهویژه در راستای تبیین نقش جوانان در تحقق اهداف انقلاب نگاشته شده است، با توجه به تحولات داخلی و جهانی، بیانیه گام دوم نقش مهمی در هدایت جامعه به سوی آیندهای روشن و مبتنی بر آرمانهای انقلاب اسلامی ایفا میکند.
بیانیه یک تبیین عمیق و جامع و بیشتر ناظر بر آینده استبیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، که توسط رهبر معظم انقلاب در 22 بهمن ماه سال 97 نوشته شده است، یک سند حکومتی، سیاسی یا دولتی نیست بلکه فرمانی جامع خطاب به تمام مردم ایران به ویژه جوانان است و به عنوان یکی از مهمترین راهبردهای انقلاب اسلامی است که بهطور واضح مسیر آینده جمهوری اسلامی را تعیین میکند. در این بیانیه، توجه ویژهای به نسل جوان و نقش آنها در ادامه مسیر انقلاب شده است.حجتالاسلام علی ذوعلم رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم انقلاب در گفتوگو با فارس در این باره گفته است: «بعضاً ذهنیت نادرستی وجود دارد که گویا این بیانیه سند رسمی دولتی یا یک سیاست ابلاغی است و بنابراین باید در همان مسیرهایی اجرا بشود که سایر اسناد دولتی اجرا میشود. این تصور، نادرست است، چرا که این بیانیه یک تبیین عمیق و جامع و بیشتر ناظر بر آینده است.»وی مطرح کرده است: «بیانیه صراحتاً میگوید که امید آینده، جوانان هستند و این انقلاب به آنان اعتماد دارد علاوه براین، این بیانیه امیدآفرین است و با رویکرد امید نسبت به مسائل و مشکلات آینده نظر دارد.»در گام دوم، رهبر معظم انقلاب بر این موضوع تأکید دارند که آینده کشور باید به دست جوانان سپرده شود. این نسل، که خود در دوران ابتدایی انقلاب حضور نداشته یا کمتر درگیر آن بوده، باید اکنون به عنوان پیشتازان تحولات کشور عمل کند. به فرموده ایشان، جوانان باید پرچمدار تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی شوند و راهی نو برای کشور بسازند.
مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، یکی از دلایل برجسته اهمیت این بیانیه را، به ویژه با توجه به مخاطب جوان آن، برشمرده است. وی در یادداشتی تاکید کرده :«این بیانیه همچنین مهم است بهدلیل مخاطب اصلی آن یعنی جوانان؛ جمعیتی انبوه، تحصیلکرده، پُرانرژی و آیندهساز؛ حدود ۳۵ میلیون نفر (اگر فقط جوانان ایرانی را مخاطب این بیانیه بدانیم) که هر کدامشان میتوانند موتور محرکه و پیشران حرکت و اقدامی مهم و سازنده برای کشور باشند.»این تأکید بر جوانان از این جهت مهم است که انقلاب اسلامی در ۴۰ سالگی خود، وارد دورهای تازه میشود. دورهای که در آن، باید پاسخگوی چالشها و مشکلات جدید جامعه باشیم. به همین دلیل، ایشان در بیانیه گام دوم، با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی یک حرکت پویاست، از ضرورت ادامه روند تحولات برای ساخت آیندهای بهتر صحبت میکنند. این تحولات نه تنها در ابعاد اجتماعی و سیاسی، بلکه در حوزههای علمی، اقتصادی، فرهنگی و حتی معنوی باید ادامه یابد.۷ ماموریت کلیدی به جوانان در بیانیه گام دومایشان در این بیانیه ۷ ماموریت کلیدی را برای نسل جوان طراحی کردند که تحقق آنها، کشور را در مسیر توسعه و پیشرفت هرچه بیشتر قرار خواهد داد. این ماموریتها عبارتند از: علم و پژوهش، معنویّت و اخلاق، اقتصاد مقاومتی، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزّت ملّی و روابط خارجی، و سبک زندگی.
حضرت آیتالله خامنهای در رابطه با مسئله علم و پژوهش در این بیانیه تاکید کردهاند: « دانش، آشکارترین وسیلهی عزّت و قدرت یک کشور است. روی دیگر دانایی، توانایی است. دنیای غرب به برکت دانش خود بود که توانست برای خود ثروت و نفوذ و قدرت دویستساله فراهم کند و با وجود تهیدستی در بنیانهای اخلاقی و اعتقادی، با تحمیل سبک زندگی غربی به جوامع عقبمانده از کاروان علم، اختیار سیاست و اقتصاد آنها را به دست گیرد. ما به سوءاستفاده از دانش مانند آنچه غرب کرد، توصیه نمیکنیم، امّا مؤکّداً به نیاز کشور به جوشاندن چشمهی دانش در میان خود اصرار میورزیم. .»بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی به ضرورت توجه به «علم و پژوهش» بهعنوان ابزاری برای پیشرفت کشور اشاره دارد. رهبر انقلاب بر این باورند که پیشرفت علمی و پژوهشی، بهویژه در زمینههای فناوری و نوآوری، باید در کانون توجه قرار گیرد. این توجه به علم، نه فقط در راستای نیازهای داخلی، بلکه بهعنوان ابزاری برای رقابت در سطح جهانی نیز ضروری است. طبق این نگاه، ساخت تمدن اسلامی و رشد کشور نیازمند نهادینه کردن علم و پژوهش بهعنوان پایههای اصلی توسعه است.یک استاد دانشگاه، مهدی حاتمی، در رابطه با مسئله علم و پژوهش گفته است: «محوریت علم وپژوهش در گام دوم انقلاب باید در چهار چوب یک سند الزامآور و مد نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی به یک تصویبنامه تبدیل شود و در عین حال وزارت علوم و تحقیقات با گزارشدهی و تشکیل کمیتههایی در این زمینه منویات و شاخصهای علم وپژوهش رهبر انقلاب را اجرایی کنند.»
اخلاق و معنویّت، با دستور و فرمان به دست نمیآیدرهبر معظم انقلاب در رابطه با مسئله اخلاق و معنویت نیز در این بیانیه اینگونه توضیح دادهاند: «شعور معنوی و وجدان اخلاقی در جامعه هرچه بیشتر رشد کند برکات بیشتری به بار میآورد؛ این، بیگمان محتاج جهاد و تلاش است و این تلاش و جهاد، بدون همراهی حکومتها توفیق چندانی نخواهد یافت. اخلاق و معنویّت، البتّه با دستور و فرمان به دست نمیآید، پس حکومتها نمیتوانند آن را با قدرت قاهره ایجاد کنند، امّا اوّلاً خود باید منش و رفتار اخلاقی و معنوی داشته باشند، و ثانیاً زمینه را برای رواج آن در جامعه فراهم کنند و به نهادهای اجتماعی دراینباره میدان دهند و کمک برسانند؛ با کانونهای ضدّ معنویّت و اخلاق، به شیوهی معقول بستیزند و خلاصه اجازه ندهند که جهنّمیها مردم را با زور و فریب، جهنّمی کنند.» رئیس دستگاه قضا امروز در 23 بهمن در همایش سالانه اندیشگاه بیانیه گام دوم انقلاب در باب مسئله اخلاق گفت: «یکی از مسائل مهمی که از ابتدای انقلاب اسلامی مورد توجه بوده و در بیانیه گام دوم انقلاب نیز به آن اهمیت ویژهای داده شده، اخلاق اسلامی است. امروز شاهد آن هستیم که مردم عزیزمان با حساسیت بالایی نسبت به مسائل ارزشی برخورد میکنند و این موضوع بسیار ارزشمند است. یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی این است که مردم ما به سطح بالایی از آگاهی و حساسیت در حفظ و دفاع از ارزشهای خود رسیدهاند.»حضرت آیتالله خامنهای در این بیانیه همچنین بر مسائلی همچون «عدالت اجتماعی» و «مبارزه با فساد» تاکید ویژهای داشتهاند.
حسین تدین عضو پژوهشکده فرهنگ پژوهشگاه در رابطه با این دو محور در یادداشتی تاکید کرده است: «مقام معظم رهبری توصیه چهارم بیانیه گام دوم را به مسئله «عدالت و مبارزه با فساد» اختصاص دادهاند و در ابتدا هم مسئله مبارزه با فساد را مطرح نمودهاند و خود ایشان توجه دادهاند که اگر مبارزه با فساد به درستی انجام شود این مبارزه، «بخش اثرگذاری است از تلاش همهجانبه نظام جمهوری اسلامی در راه استقرار عدالت». اگر استقرار عدالت را خرابات نظام جمهوری اسلامی بدانیم، قطعاً برای خرامیدن به این خرابات نیاز به شستوشو داریم که آن هم مبارزه با فساد است. همانگونه که جناب حافظ میفرمایند: «شستوشویی کن و آنگه به خرابات خرام» و لذا باید گفت مبارزه با فساد پیش نیاز رسیدن به عدالت است.»قوه قضاییه نسبت به عملیاتی کردن مفاد بیانیه، اهتمام تام داردرئیس دستگاه قضا نیز در این باره گفته است: «قوه قضاییه نسبت به عملیاتی کردن مفاد بیانیه گام دوم انقلاب، اهتمام تام دارد؛ البته تاکید دارم که ما در این زمینه هنوز به کمال نرسیدهایم. مقام معظم رهبری بر مردمی شدن قوه قضاییه تاکید دارند؛ فلذا ما نیز در قوه قضاییه به این مهم توجه زیادی داریم. در تمامی نسخههای سند تحول قضایی نیز به امر خطیر مردمیسازی عنایت ویژه شده است. من نیز طی بیش از سه سالی که متصدی مسئولیت ریاست در قوه قضاییه هستم، با تمامی اقشار در اجتماع جلسات برگزار کردهام. در تمامی سفرهای استانی دیدار با اقشار مختلف مردم جزو لاینفک برنامهها است. از سویی دیگر مقامات و مسئولان قضایی به طور مرتب در مساجد، حسینیهها و نمازهای جمعه برای ملاقات حضوری با مردم شرکت میکنند.»
دیگر محور مهم این وظایف، مسئله اقتصادی است که رهبر انقلاب تأکید ویژهای بر آن دارند. ایشان در بیانیه گام دوم، بهوضوح بیان کردهاند: «اقتصاد قوی، نقطهی قوّت و عامل مهمّ سلطهناپذیری و نفوذناپذیری کشور است و اقتصاد ضعیف، نقطهی ضعف و زمینهساز نفوذ و سلطه و دخالت دشمنان است. فقر و غنا در مادّیّات و معنویّات بشر، اثر میگذارد. اقتصاد البتّه هدف جامعهی اسلامی نیست، امّا وسیلهای است که بدون آن نمیتوان به هدفها رسید..... درونزایی اقتصاد کشور، مولّد شدن و دانشبنیان شدن آن، مردمی کردن اقتصاد و تصدّیگری نکردن دولت، برونگرایی با استفاده از ظرفیّتهایی که قبلاً به آن اشاره شد، بخشهای مهمّ این راهحلها است. بیگمان یک مجموعهی جوان و دانا و مؤمن و مسلّط بر دانستههای اقتصادی در درون دولت خواهند توانست به این مقاصد برسند. دوران پیشِرو باید میدان فعّالیّت چنین مجموعهای باشد.» فکر جوان باعث تکاپو و پویایی اقتصاد خواهد شدمجید شاکری، تحلیلگر مسائل اقتصادی، در تحلیلی از بیانیه گام دوم انقلاب، به وجود یک طرح کلی در بخش اقتصادی این بیانیه اشاره کرده و تأکید میکند که ما با طرح کلی یک سیاست توسعه مواجهیم نه تعدادی شعار اقتصادی کنار هم چیده شده؛ فکر جوان دارای ایدههای نو برای اداره اقتصاد باعث تکاپو و پویایی اقتصاد خواهد شد.در کنار اینها، «اخلاق و معنویت» نیز از اصولی است که رهبری در بیانیه گام دوم به آن اشاره کردهاند. در جهانی که بیش از پیش درگیر مشکلات اخلاقی و معنوی است، حفظ اصول اخلاقی و معنوی در جامعهی اسلامی ایران امری ضروری است. رهبری در این زمینه تأکید دارند که جوانان باید بر پایهی اخلاق اسلامی، تصمیمگیری کنند و در مسیر تعالی معنوی گام بردارند.
نکته مهم دیگر در این بیانیه، نگاه «تمدنی» به انقلاب اسلامی است. حضرت آیتالله خامنهای معتقدند که انقلاب اسلامی تنها یک جریان داخلی نیست، بلکه باید در مسیر ایجاد تمدن اسلامی جهانی حرکت کند. این دیدگاه به معنای فراگیری آرمانهای انقلاب و تأثیرگذاری بر جوامع دیگر است. از این منظر، بیانیهی گام دوم تنها یک برنامهی داخلی نیست، بلکه تلاشی برای ساختن یک تمدن جدید بر اساس اصول اسلامی و انسانی است.در نهایت، بیانیه گام دوم، نه تنها به عنوان یک نقشهی راه برای آیندهی جمهوری اسلامی، بلکه بهعنوان یک فراخوان برای همه ملتهای آزاده و بهویژه جوانان برای برداشتن گامهای مؤثر در جهت تحقق اهداف انقلاب، مطرح میشود. این بیانیه به نوعی یک «دعوت به تحول» است؛ تحولی که میتواند ایران را به سوی تحقق آرمانهای بزرگ انقلاب اسلامی رهنمون سازد.پایان پیام/
ارسال نظر