‌بررسی نقش احیاگر امام زین العابدین (ع) از کربلا تا شهادت

حجت الاسلام سیفی گفت: امام سجاد (ع) در شرایط خفقان اموی و مروانی با شیوه نوینی به تبلیغ فرهنگ عاشورا پرداخت و با روشی جدید مردم را با حقایق و معارف دین آشنا کرد.

.

به گزارش عاشورابه نقل از شبستان، حضرت علی بن الحسین، امام سجاد (ع) در ‌۵ شعبان یا ۱۵ جمادی الاولی سال ۳۸ هجری قمری در مدینه دیده به جهان گشود و در دوازدهم یا هجدهم ‌و بنا بر مشهور در ۲۵ محرم سال ۹۵ هجری قمری در ‌حدود ۵۶ سالگی مسموم شده و به شهادت رسید. آن حضرت در واقعه کربلا ۲۳ سال داشت، مرقد شریفش در مدینه در قبرستان بقیع کنار قبر امام حسن مجتبی (ع) است. دوران امامت ایشان که ۳۵ سال بود، مصادف با دشوار‌ترین دوران ظلم و خفقان امویان (از یزید تا ولید بن عبدالملک) گذشت.

در زندگی پرفراز و نشیب امام زین العابدین (ع) نکات بسیار مهمی برای بحث و بررسی وجود دارد. نقش احیاگر سیدالساجدین حضرت امام زین العابدین (ع) را از کربلا تا شهادت باید در چند محور ‌بررسی کرد؛ نخست بیماری امام سجاد (ع) در حین حادثه عاشورا، دوم نقش آن حضرت در زنده نگه داشتن قیام عاشورا، سوم حضور ایشان در جمع اسرای اهل بیت  (ع) و چهارم خطبه‌های حضرت سجاد از کربلا تا مدینه و در آخر شهادت آن امام همام.

 

به مناسبت سالروز شهادت امام سجاد (ع) پیشوای چهارم شیعیان و اهمیت نقش ایشان در زنده نگهداشتن فرهنگ عاشورا با «حجت الاسلام رضا سیفی» معاون تهذیب حوزه علمیه حضرت حجت (ع) گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه می خوانیم.

 

امام سجاد (ع) چه نقشی در زنده نگه داشتن فرهنگ عاشورا داشت؟

امام سجاد (ع) پیشوای چهارم شیعیان در واقعه کربلا و در روزی که پدر بزرگوار و یارانش به شهادت رسیدند به شدت بیمار بود، مصلحت و مشیت الهی در این بود که امام سجاد در واقعه کربلا بیمار باشد تا امامت تداوم یابد و پیام حماسه پرشور کربلا را منتقل کند.

امام سجاد (ع) همراه با حضرت زینب (س) به خوبی پیام حماسه پرشور کربلا را به مردم رساند و چهره پلید امویان را افشا کرد، زمانی که اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به کوفه منتقل شدند، امام سجاد (ع) در کنار حضرت زینب (س) خطبه آتشینی خواندند. ایشان خطاب به مردم کوفه گفت اگر شما برای امام حسین گریه می کنید، پس چه کسی عزیزان ما را کشت؟

 

امام سجاد (ع) چگونه پیام عاشورا را برای نسل های آینده بازگو کرد؟

امام سجاد (ع) در خطبه اش کوفیان را ملامت می کند و می گوید به پدرم نامه نوشتید و از وی دعوت کردید تا به کوفه بیاید اما به جنگ با وی پرداختید. امام سجاد (ع) چهره پلید امویان را در خطابه های خود رسوا می کند.

پیشوای چهارم شیعیان خطاب به پیرمردی که تحت تاثیر تبلیغات سوء امویان قرار داشت، می فرماید ما خویشاوندان رسول خدا هستیم، ما همان کسانی هستیم که خداوند آیه تطهیر را در شأن آنها نازل کرد. همچنین امام سجاد در حضور یزید فضایلی از جد بزرگوارشان ارایه کرد و به خطابه پرداخت به طوری که یزید از ترس دستور داد تا موذن اذان بگوید. سخنان امام سجاد (ع) در آشکارسازی چهره واقعی امویان بسیار موثر بوده است.

 

با توجه به اینکه امام سجاد زمینه ای برای حکومت داری نداشتند، چگونه پیام عاشورا را منتقل می کردند؟

امام سجاد تا پایان عمر نازنین خود همواره تلاش می کردند تا پیام عاشورا و اهداف واقعه کربلا را زنده نگه دارد. امام سجاد (ع) در شرایط خفقان اموی و مروانی با شیوه نوینی به تبلیغ فرهنگ عاشورا پرداخت و با روشی جدید مردم را با حقایق و معارف دین آشنا کرد. امام سجاد (ع) از دو شیوه مبارزه و دعا می توانست برای روشنگری استفاده کند و با توجه به شرایط خفقان اموی و مروانی شیوه مبارزه و شمشیر کارآیی خود را از دست داده بود، بنابراین با شیوه دعا به احیای فرهنگ عاشورایی و آشنا کردن مردم با حقایق و معارف دین پرداخت. پیشوای چهارم شیعیان احیاگر ظهور مراکز علمی، فقهی و شیعی است.

 

مهم ترین عبرت عاشورا چه بوده؟ چگونه باید در جامعه امروز به عبرت های عاشورا بپردازیم؟

ایستادگی، صبر و مقاومت، ظلم ستیزی، احیای امر به معروف و نهی از منکر، حق طلبی و حق خواهی از درس های مهم واقعه عاشورا است. در کنار درس هایی که از واقعه عاشورا باید بگیریم و در زندگی فردی و اجتماعی به آنها توجه داشته باشیم، عبرت های عاشورا است. کوتاهی مردم از نصرت حق، بی‌وفایی نسبت به پیمان، عهدشکنی از روز ترس و دنیاطلبی، ترک صحنه جدال حق و باطل، ترک وظیفه نهی از منکر، فریب خوردن از تبلیغات باطل، جهل عمومی جامعه، مرعوب شدن در برابر سلطه باطل، بی‌تفاوتی، سکوت و سازش و ترک وظیفه از سوی چهره‌های شاخص جامعه و عناصر تأثیرگذار، تبعیت نکردن از امام حق، ضعیف شدن فرهنگ شهادت‌طلبی و فدا کردن جان در راه ایمان و حق، وابستگی و دلبستگی به دنیا، نشناختن موقعیت عمل، دیر جنبیدن برای اقدام به موقع زمینه ساز واقعه عاشورا بود.

 

 

 

ارسال نظر