حجتالاسلام میرزایی با تاکید بر اینکه مهمترین حوزه امر به معروف و نهی از منکر، حوزه مسئولان است، گفت: آموزش تخصصی برای آمران به معروف و ناهیان از منکر ضروری است.
به گزارش عاشورانیوز به نقل از خبرگزاری مهر: نقش هر مسلمان در تعیین سرنوشت جامعه و تعهدی که باید در پذیرش مسؤولیتهای اجتماعی داشته باشد، ایجاب میکند که او ناظر و مراقب همه اموری باشد که پیرامون وی اتفاق میافتد. این مطلب در فقه اسلامی تحت عنوان امر به معروف و نهی از منکر مطرح شده و از مهمترین مبانی تفکر سیاسی یک مسلمان به شمار میرود؛ چنانکه از مهمترین فرایضی است که وجوب کفایی آن ضروری دین شناخته شده و ضامن بقای اسلام است.
در امر به معروف و نهی از منکر باید مراتب آن رعایت شود. زیرا هدف از آن، رواج معروف و از میان رفتن منکر است. هدف مزبور با نصیحت دلسوزانه و بدون خشونت تأمین شود. بر همین اساس برای واکاوی اهمیت و ضرورت امر به معروف و نهی از منکر و جایگاه آن در جامعه اسلامی با حجتالاسلام روح الله میرزایی کارشناس حوزه امر به معروف و نهی از منکر به گفتگو نشستیم که در ادامه میخوانید:
حجتالاسلام میرزایی، با استناد به آیات قرآن کریم اجرای امر به معروف و نهی از منکر را یک واجب همگانی برای امت اسلامی بیان و اظهار داشت: در دین مبین اسلام و آیات و روایات به امر به معروف و نهی از منکر بسیار پرداخته شده است و مباحث زیادی در این زمینه وجود دارد همچنین در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز که بر پایه احکام شریعت تنظیم شده بر اجرای این مهم تاکید شده است.
کارشناس امر به معروف و نهی از منکر ادامه داد: اصل ۸ قانون اساسی به بحث امر به معروف و نهی از منکر میپردازد و در مجلس قانون مجزا حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر در سال ۹۴ تصویب شده است که یک قانون جداگانه با ۲۳ ماده در مورد امر به معروف و نهی از منکر بحث میکند و بحثهای جدی و حمایتی است. در ماده ۸ به این مهم تأکید شده است که همه مردم باید امر به معروف و نهی از منکر انجام دهند و ماده ۹ به این مهم که کسی حق ندارد در این زمینه مانع ایجاد کند و اگر کسی مانعی ایجاد کند مجرم شناخته میشود، پرداخته شده است.
وی افزود: قانونهای خوبی در زمینه امر به معروف و نهی از منکر در مجلس وجود دارد و هرچند که نیاز به قانون جدید و یا اصلاح قانون همواره وجود دارد و در بحث حمایتی دستورالعملها و فرامینی مثل سندهای بالادستی موجود است.
مهمترین امر به معروف و نهی از منکر، حوزه مسؤولان است
حجتالاسلام میرزایی در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه چرا در کشور ما که اسلامی است اتفاق میافتد که بعضاً آمران به معروف و ناهیان از منکر مورد تعرض قرار میگیرند؟ پاسخ داد: باید به این مهم توجه داشته باشیم که آمران به معروف و ناهیان از منکر مورد ضرب و جرح قرار نمیگیرند. لازم است تاکید شود که امر به معروف و نهی از منکر با توجه به فرموده رهبر معظم انقلاب باید به خوبی تشریح و تبیین شود؛ در این هنگام است که مشخص میشود امر به معروف و نهی از منکر فقط به معنای تذکر زبانی به افرادی که در جامعه کشف حجاب کردهاند، نمیباشد و به فرموده رهبر معظم انقلاب داشتن این نوع نگاه به مقوله امر به معروف و نهی از منکر و اینکه فقط امر به معروف و نهی از منکر را تنها در یک عرصه ببینیم و به دیگر موضوعات توجه نکنیم به معنای محدود کردن امر به معروف و نهی از منکر است.
قانونهای خوبی در زمینه امر به معروف و نهی از منکر در مجلس وجود دارد و هرچند که نیاز به قانون جدید و یا اصالاح قانون همواره وجود دارد و در بحث حمایتی دستورالعملها و فرامینی مثل سندهای بالادستی موجود است
کارشناس امر به معروف و نهی از منکر در ادامه با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر حوزههای گوناگونی دارد و به تعبیر رهبر معظم انقلاب مهمترین آن حوزه مسئولان جامعه است که با دین منطبق است، گفت: برای مثال امر به معروف و نهی از منکر در حوزه عفاف و حجاب شئون مختلفی دارد؛ در زمینه کارخانه تولید چادر و نسبت به تولید پوشاک بانوان در جامعه میتوان به امر به معروف و نهی از منکر پرداخت.
وی افزود: بنابراین امر به معروف و نهی از منکر حوزههای وسیعی دارد و حجاب و عفاف یکی از آن حوزهها است، و در این زمینه اگر فقط به جز آخر توجه کنیم که آمران به معروف و ناهیان از منکر در حوزه تذکر لسانی مورد ضرب و جرح قرار میگیرند، ابتدا باید آمار افرادی که در این زمینه فعالیت دارند را داشته باشیم و سپس آمار افرادی که مورد ضرب و جرح قرار میگیرند، در اینجا خواهیم دید این آمار بسیار پایین است.
حجتالاسلام میرزایی اضافه کرد: البته این سوال مطرح شده را میتوان از یک جهت دیگر نیز مورد توجه قرار داد که سوال بی منطقی نیست و علت این است که در فضای ذهنی جامعه اینطور جا افتاده که اگر امر به معروف و نهی از منکر انجام دهیم مورد حمله قرار میگیریم؛ بنابراین یکی از وظایف مهم در حوزه امر به معروف و نهی از منکر آن است که با ایجاد فضای تبیین و تشریح تلاش در اصلاح دیدگاه و اندیشه مردم داشته باشیم تا با روشنگری در حوزه امر به معروف و نهی از منکر حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر نهادینه سازی شود.
ضرورت آموزش تخصصی برای آمران به معروف و ناهیان از منکر
کارشناس امر به معروف و نهی از منکر در ادامه با اشاره به اینکه شهدای امر به معروف در ۴۰ سال گذشته ۷۰ نفر بوده و اگر با دیگر شهدا مقایسه کنیم آمار پایین است، گفت: در باب تذکر لسانی باید به آمران به معروف آموزش داده شود، رهبری میفرمایند در حوزه امر به معروف و نهی از منکر و تذکر لسانی بگویید و بروید، نباید با افراد بحث کرد چراکه فرد ممکن است مشکلات فراوانی برای خود داشته باشد.
وی با بیان اینکه خلأ جدی حمایتی در زمینه حمایت از آمران و ناهیان امر به معروف و نهی از منکر احساس میشود، گفت: در این زمینه قوانین وجود دارد و اما دستگاهی که باید به صورت جدی از آمر به معروف حمایت کند وجود ندارد، ستاد امر به معروف وظیفه دارد در صورت دیدن خسارت از آمران به معروف حمایت جدی داشته باشد و ریل گذاری مسیر درست حمایت را انجام دهد که در این زمینه نیز اقداماتی انجام داده است.
حجتالاسلام میرزایی یکی از عوامل ترس مردم از انجام امر به معروف و نهی از منکر را موج آفرینیهای فضای مجازی و رسانههای بیگانه بیان کرد و گفت: متأسفانه در این مواقع مردم کتک خوردنها و درگیریها را میبینند ولی حمایت از آمران به معروف و ناهی از منکر را نمیبینند برای همین این ترس از بین نمیرود و این ضعف بخشی مربوط به خود ما است که با رسانهها ارتباط بیشتری برقرار کنیم و بخشی مربوط به رسانهها است که وقتی خبری میزنند باید ادامه و پیگیری خبر را دنبال کنند.
جایگاه، حدود و اختیارات آمران به معروف و ناهیان از منکر
کارشناس امر به معروف و نهی از منکر در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه نظام حقوقی کشور چه جایگاه، حدود و اختیاراتی برای آمران به معروف و ناهیان از منکر در نظر گرفته است؟ گفت: در نظام حقوقی کشور اگر کسی بخواهد امر به معروف و نهی از منکر انجام دهد و احقاق حق داشته باشد میتواند، چرا که ساز و کار حمایت وجود دارد به شرطی که در این عرصه روش درست را بداند و بداند چه کسی میتواند از او حمایت داشته باشد.
بزرگترین منکرات جامعه گلوگاههای فساد هستند، نباید از اینها غافل شد و تنها به حلقههای کوچک توجه داشت، اگر همه مردم، نخبگان و رسانهها به عنوان ناظران اجتماعی به گلوگاههای فساد توجه داشته باشند و به این موارد حساس شوند جلوی بسیاری از فسادها گرفته میشود و این حساسیت همان امر به معروف و نهی از منکر نام دارد
وی با تاکید بر اینکه همه مردم در زمینه امر به معروف و نهی از منکر وظیفه شرعی، عقلی و اجتماعی دارند و نباید گفت که امر به معروف و نهی از منکر فقط وظیفه عدهای خاص از مردم جامعه است، عنوان کرد: به تعبیر رهبر معظم انقلاب بزرگترین منکر گلوگاه فساد است، تعطیلی یک کارخانه و یا واگذاری نادرست کارخانه سبب حرکت به سمت فساد، بیکاری جوانان، انجام قاچاق، افزایش طلاق، اعتیاد، بیکاری عدهای از افراد جامعه میشود. باید به این مهم توجه داشت که ایران بزرگترین مصرف کننده چادر در دنیا است، چرا کارخانه بزرگ تولید چادر وجود ندارد؟ آیا این موضوع فساد نیست؟ چه کسی باید پاسخگو باشد در اینجا و اینکه یک ایرانی نمیتواند پارچه چادر تولید کند این توهین به همه ایرانیان است و بزرگترین منکر به شمار میرود. بنابراین بزرگترین منکرات جامعه گلوگاههای فساد هستند، نباید از اینها غافل شد و تنها به حلقههای کوچک توجه داشت، اگر همه مردم، نخبگان و رسانهها به عنوان ناظران اجتماعی به گلوگاههای فساد توجه داشته باشند و به این موارد حساس شوند جلوی بسیاری از فسادها گرفته میشود و این حساسیت همان امر به معروف و نهی از منکر نام دارد.
امر به معروف و نهی از منکر؛ نوترین، کارآمدترین و شیرینترین رابطه اجتماعی
حجتالاسلام میرزایی با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر نوترین، کارآمدترین و شیرینترین رابطه اجتماعی است که اگر درست تبیین و تشریح نشود از آن با لفظ گیر دادن و فضولی کردن یاد میشود، گفت: اگر در مقابل امر به معروف پاسخی مخالف مطرح شود نشان میدهد که مردم مفهوم و معنای امر به معروف و نهی را درک نکردند. امروز قریب به هزار و ۵۰۰ گروه جهادی امر به معروف و نهی از منکر در ۱۸ گروه تخصصی در حال فعالیت هستند، گروه جهادی تخصصی امر به معروف در حوزههای گوناگون در حوزه تفریحات سالم، گردشگری، ورزش، تعلیم و تربیت، عفاف و حجاب، مسئولین، مفاسد اقتصادی، مهندسی، اداری، کارگری و معلمان فعال هستند که در حوزههای مختلف به منکر آن حوزهها میپردازند و این امر برای جامعه بسیار کارآمد و کارساز است.
کارشناس امر به معروف و نهی از منکر در پایان خاطرنشان کرد: براساس کلام رهبری زیر بنای جامعه اسلامی در بحث تمدن نوین اسلامی را امر به معروف و نهی از منکر شکل میدهد و فضای تنفسی جامعه به یک نوع حیات طیبه آن امر به معروف و نهی از منکر است در چنین جامعهای مردم در امور شخصی یکدیگر تجسس نمیکنند اما در امور اجتماعی خود را نسبت به یکدیگر مسؤول میدانند و بی تفاوت نیستند همچنین در چنین جامعهای حاکمان نیز مراقب هستند و خود را نوکران مردم میدانند از این رو حق گام نهادن در مسیر خطا را ندارند زیرا مردم ناظر اعمال آنان بوده و در صورت سر زدن خطا امر به معروف و نهی از منکر میشوند. امر به معروف و نهی از منکر در همه عرصهها کارساز بوده و باید در زمینههای مختلف از خرد و تا کلان وظایف مشخص و این واجب الهی نهادینه سازی شود.
ارسال نظر