روز جمعه؛ فرصتی برای تعالی معنوی

روز جمعه، فرصتی مناسب برای بهره‌گیری از اوقات فراغت و پرداختن به امور معنوی است.

به گزارش عاشورا نیوز به نقل از خبگزاری مهر، روز جمعه، فرصتی مناسب برای بهره‌گیری از اوقات فراغت و پرداختن به امور معنوی است. در روایات آمده که در این روز، اعمال نیک دو برابر پاداش دارند و اعمال بد نیز دو برابر ثبت می‌شوند. از این رو، انجام اعمالی چون قرائت قرآن کریم، صله‌رحم و عبادت، بسیار توصیه شده است.

این روز در میان مسلمانان جایگاه ویژه‌ای دارد و بارها همانند ماه مبارک رمضان، که ماه عبادت و تلاوت قرآن است، بر اهمیت آن تأکید شده است. جمعه، روزی ارزشمند برای کسب فضیلت و تقرب به پروردگار است و اعمال خاصی چون غسل جمعه، دعای ندبه، دعای کمیل، دعای عهد و دعای سمات در آن توصیه شده‌اند. همچنین، اقامه نماز جمعه یکی از مهم‌ترین عبادات این روز به شمار می‌آید.

احادیث بسیاری در فضیلت جمعه نقل شده‌اند؛ از جمله اینکه "اگر کسی در روز جمعه از دنیا برود، از عذاب قبر در امان خواهد بود". پیامبر اکرم (ص) نیز فرموده‌اند: «برترین روزها، روز جمعه است». امام صادق (ع) نیز می‌فرمایند: «هر کس از ظهر پنج‌شنبه تا ظهر جمعه از دنیا برود، خداوند او را از فشار قبر حفظ می‌کند». زیارت اهل قبور در عصر پنج‌شنبه و روز جمعه نیز بسیار سفارش شده است.

از جمله اعمال مورد تأکید در این روز، صدقه دادن است که پاداش بسیاری دارد. کمک به یتیمان و نیازمندان از جمله سیره اهل‌بیت (ع) در روز جمعه بوده است. همچنین اطعام نیازمندان و صله‌رحم، جایگاه خاصی در این روز دارند. امام باقر (ع) می‌فرمایند: «صله‌رحم، اخلاق را نیکو، دست را سخاوتمند، روح را پاکیزه، روزی را افزون و مرگ را به تأخیر می‌اندازد». امام صادق (ع) نیز فرموده‌اند: «بارها مرگ تو فرا رسید، اما خداوند به سبب صله‌رحم و نیکی به خویشاوندانت، آن را به تأخیر انداخت».

جمعه همچنین روزی منسوب به امام زمان (عج) است. بسیاری از منتظران در این روز چشم‌به‌راه ظهور آن حضرت هستند و با دعا، ندبه‌خوانی و اصلاح رفتار خود، تلاش می‌کنند از یاران صالح ایشان باشند و برای تحقق ظهور عدالت‌گستر، زمینه‌سازی کنند.

در روایتی از پیامبر اکرم (ص) آمده است: «به زودی قومی پس از شما خواهند آمد که پاداش یک نفر از آنان برابر با پاداش پنجاه نفر از شماست».

یاران پیامبر گفتند: ای رسول خدا! ما در بدر، احد و حنین همراهت بودیم و قرآن در میان ما نازل شد. حضرت فرمودند: «اگر شما هم آنچه آن‌ها بر دوش دارند، به دوش می‌کشیدید، توان صبر و استقامت ایشان را نداشتید».

 

ارسال نظر