جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و سران شش قدرت دیگر صنعتی جهان، روز سهشنبه در یک نشست اضطراری مجازی در چارچوب گروه هفت، در مورد آخرین تحولات مربوط به افغانستان رایزنی کردند.
به گزارش عاشورا نیوز به نقل از خبرگزاری ایسنا، سران آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، کانادا، ایتالیا و ژاپن، نماینده اتحادیه اروپا، دبیران کل ناتو و سازمان ملل متحد، در این نشست که به میزبانی بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا برگزار شد، حضور داشتند.
به گزارش رویترز، جانسون پس از پایان نشست گفت اعضای گروه توافق کردند برنامهای برای گفتوگو با طالبان داشته باشند، با این شرط اولیه که طالبان باید برای افغانهایی که خواهان ترک کشور هستند مسیر امن فراهم کند.
نخست وزیر بریتانیا اضافه کرد، ما نه تنها بر سر لزوم اتخاذ یک رویکرد مشترک در مورد روند خروج از افغانستان توافق کردیم، بلکه در مورد یک نقشه راه که بتوانیم از طریق آن با طالبان گفتوگو کنیم نیز توافق کردیم.
وی گفت، شرط شماره یک ما به عنوان اعضای گروه هفت این است که گروه طالبان تضمین کند یک مسیر امن برای عبور شهروندان افغان به سمت فرودگاه بینالمللی کابل تا پایان ۳۱ اوت و ورای آن همچنان فراهم باقی بماند.
رئیس جمهوری آمریکا برای دقایقی در آغاز نشست به سخنرانی پرداخت و از سیاست خود در این زمینه دفاع کرد. برخی از اعضای گروه انتقاداتی از دولت بایدن در مورد نحوه خروج افراد و وضعیت بهوجود آمده داشتند.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، نیز پس از برگزاری این نشست گفت، اعضای گروه هفت در جلسه امروز موافقت کردند طالبان را تحت فشار بگذارند تا اجازه دهند مردم تا پیش از پایان ماه جاری از افغانستان خارج شوند.
ترودو افزود، اگر طالبان بنا دارند تعاملی سازنده و مثبت با جهان داشته باشد، جامعه بینالمللی چند توقع و خواسته خیلی روشن از آنها دارد. وی تاکید کرد، دسترسی به فرودگاه کابل در هفتههای آینده فوقالعاده مهم خواهد بود.
این گروه در بیانیه پایانی خود تاکید کرد: تحت ریاست بریتانیا ، ما رهبران گروه هفت برای بحث در مورد وضعیت افغانستان ملاقات کردیم. دبیرکل سازمان ملل متحد و ناتو به ما ملحق شدند. ما مجدداً بر تعهد خود به مردم افغانستان تأکید می کنیم و از بیانیه شورای امنیت سازمان ملل متحد در ۱۶ اوت حمایت می کنیم. ما نگرانی شدید خود را در مورد وضعیت افغانستان ابراز می کنیم و خواستار آرامش و خویشتنداری هستیم تا امنیت و امنیت افغانهای آسیب پذیر و شهروندان بین المللی و جلوگیری از بحران انسانی را تضمین کنیم. ما خواستار پایبندی به تعهدات تحت قوانین بین المللی حقوق بشر از جمله حقوق زنان ، دختران و گروه های اقلیت هستیم و قوانین بین المللی بشردوستانه در هر شرایطی رعایت می شود.
در ادامه این بیانیه آمده است: ما فداکاری های قابل توجه مردم افغانستان ، مردم کشورهای خودمان و بی شمار دیگر را که برای آینده ای صلح آمیز ، عادلانه و امن برای افغانستان تلاش کردهاند ، ارج می نهیم. مردم افغانستان مستحق زندگی در شرافت ، صلح و امنیت هستند و این نشان دهنده دو دهه اخیر دستاوردهای سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی آنها ، به ویژه برای زنان و دختران است. افغانستان دیگر هرگز نباید به پناهگاهی امن برای تروریسم تبدیل شود و نه منبع حملات تروریستی به دیگران. با همکاری شرکا ، به ویژه متحدان ناتو ، ما به مبارزه با تروریسم با عزم و همبستگی در هر کجا که پیدا شود ، ادامه می دهیم.
در این بیانیه تاکید شده است: هر دولت آینده افغانستان باید به تعهدات و تعهدات بین المللی افغانستان برای حفاظت در برابر تروریسم پایبند باشد. حفظ حقوق بشر همه افغانها ، به ویژه زنان ، کودکان و اقلیتهای قومی و مذهبی ؛ حامی حاکمیت قانون ؛ اجازه دسترسی بدون مانع و بدون قید و شرط بشردوستانه ؛ و به طور موثر با قاچاق انسان و مواد مخدر مقابله می کند. ما از همه طرف ها در افغانستان می خواهیم که با حسن نیت برای ایجاد یک دولت فراگیر ، از جمله با مشارکت معنادار زنان و گروه های اقلیت تلاش کنند. ما تعهد پایدار خود به مردم افغانستان را تأیید می کنیم ، از جمله از طریق تلاش مجدد بشردوستانه توسط جامعه بین المللی. به همین منظور ما از سازمان ملل متحد در هماهنگی واکنش فوری بین المللی بشردوستانه در منطقه ، از جمله دسترسی بشر دوستانه بدون محدودیت به افغانستان ، حمایت می کنیم و به طور جمعی در این پاسخ مشارکت خواهیم کرد. به عنوان بخشی از آن ، ما به عنوان بخشی از واکنش منطقه ای هماهنگ و بلند مدت ، با یکدیگر و با همسایگان و دیگر کشورهای منطقه در حمایت از مهاجران افغان و جوامع میزبان همکاری خواهیم کرد. ما از همه شرکای افغانستان می خواهیم که از این تلاش و ثبات منطقهای بیشتر از طریق مجاری چند جانبه حمایت کنند. به عنوان بخشی از این ، اولویت فوری ما اطمینان از تخلیه ایمن شهروندان و افغانانی است که در ۲۰ سال گذشته با ما همکاری کرده و به تلاش های ما کمک کرده اند ، و اطمینان از ادامه عبور ایمن از افغانستان.
گروه ۷ تصریح کرده است: ما به هماهنگی نزدیک در این زمینه ادامه خواهیم داد و انتظار داریم همه طرفها به تسهیل این امر ادامه دهند و از ایمنی پرسنل امدادگران و پزشکان و سایر ارائه دهندگان خدمات بین المللی اطمینان حاصل کنند. ما با هم و با همسایگان و دیگر کشورهای منطقه که میزبان پناهندگان هستند در یک رویکرد هماهنگ در مسیرهای امن و قانونی برای اسکان مجدد همکاری خواهیم کرد. ما با هم و با متحدان خود و کشورهای منطقه ، از طریق سازمان ملل متحد ، گروه ۲۰ و به طور گسترده تر ، تلاش خواهیم کرد تا جامعه بین المللی را برای رسیدگی به سوالات مهم پیش روی افغانستان گرد هم آوریم. در حالی که این کار را انجام می دهیم ، ما احزاب افغان را بر اساس عملکردشان قضاوت می کنیم ، نه بر اساس کلمات.
این گروه در پایان تاکید کرده است: به طور خاص ، ما تأکید می کنیم که طالبان در قبال اقدامات خود در جلوگیری از تروریسم ، در مورد حقوق بشر ، به ویژه در مورد زنان ، دختران و اقلیت ها و پیگیری یک حل و فصل سیاسی فراگیر در افغانستان ، پاسخگو خواهند بود. مشروعیت هر دولت آینده بستگی به رویکردی دارد که اکنون برای حفظ تعهدات و تعهدات بین المللی خود برای تضمین افغانستان باثبات اتخاذ می کند.
ازدحام در اطراف فرودگاه بینالمللی کابل و مسیرهای منتهی به آن باعث کند شدن روند خروج شهروندان آمریکا و برخی دیگر از کشورهای خارجی، و همچنین آن دسته از افغانهایی که با این کشورها همکاری داشتند، شده است.
سخنگوی کاخ سفید در کنفرانس خبری عصر سهشنبه خود گفت، جو بایدن در نشست گروه هفت گفت تلاش آمریکا برای تکمیل خروج از کابل تا پیش از ۳۱ اوت با سرعت به پیش میرود، اما اتمام کار تا پیش از این مهلت بستگی به همکاری طالبان در مورد دسترسی به فرودگاه کابل دارد.
به گفته جن ساکی، رئیس جمهوری ایالات متحده همچنین به حاضران در این نشست گفته است که به مقامهای ذیربط آمریکایی دستور داده است برای اصلاح یا تغییر زمان بندی خروج در صورت لزوم، آماده باشند و برنامهریزیهای متناسب برای اتفاقات احتمالی پیش بینی نشده را انجام دهند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان پیشتر در روز سهشنبه در یک نشست خبری در پایتخت اعلام کرد که این گروه از این به بعد اجازه نخواهد داد افغانهایی که قصد خروج از کشور را دارند، به سمت فرودگاه حامد کرزای بروند.
وی همچنین گفت که این گروه با تمدید مهلت تعیین شده ۳۱ برای خروج موافقت نکرده است.
انتهای پیام
ارسال نظر